ایمیل مارکتینگ حول محور لیست ایمیل میچرخد. بگذاریم اینطوری بگوییم که اگر بهترین و زیباترین ایمیلها را طراحی کنید و عالیترین متن را بنویسید و از حرفهایترین سرویس ایمیل مارکتینگ استفاده کنید، ولی لیست مخاطبین خوبی نداشته باشید، راه به جایی نخواهید برد. البته رسیدن به لیست ایمیل خوب، کاری زمانبر است. وقتی وارد حوزهی ایمیل مارکتینگ میشوید و ایمیل را به عنوان کانالی برای تبلیغات و بازاریابی و اطلاعرسانی به مخاطبین خود تعریف میکنید، باید پیشبینی زمانی لازم برای رسیدن به لیست ایمیل خوب را داشته باشید.
یک نکتهی مهم و کنکوری (!): هیچوقت (هیچ وقت) لیست ایمیل نخرید. مجدد تکرار میکنم که لیست ایمیل نخرید. به تبلیغاتی که در جاهای مختلف احیانا میبینید که ادعا میکنند فلان مقدار از لیست ایمیل مثلا متخصصین یا دانشجویان یا فلان صنف را به فلان قیمت میفروشند، اعتماد نکنید. این لیستها کاربردی نیستند و حداقل آسیبی که به شما میزنند این است که سرویس ایمیل مارکتینگ شما را به خاطر درصد اسپم و میزان آنسابسکرایب و ایمیلهای بانسشده و بهمقصدنرسیده، از کار میاندازند و باعث suspend شدن سرویس شما میشوند.
رسیدن به لیست ایمیل کاربردی، راههای اصولی دارد. در این یادداشت، ۷ راهحل خلاقانه که کاربردشان را در عمل نشان دادهاند، به شما ارایه میشود:
۱. چکاوت
اگر فروشگاه آنلاین دارید یا در وبسایتتان پروسهای برای ثبتنام کاربران تعریف کردهاید، سادهترین و سریعترین راه برای اینکه لیست ایمیلتان را ایجاد کنید این است که گزینهی اضافه شدن به خبرنامه را در فرم ثبتنام سایت یا فروشگاه در نظر بگیرید. به این ترتیب میتوانید لیست خبرنامه را متناسب با کاربران ثبتنامکننده در سایت و فروشگاه ایجاد میکنید. افرادی که به هر حال به برند شما و محصولات و پیام شما توجهی نشان دادهاند و برایتان ارزشمند هستند.
بهتر است عضویت در خبرنامهی ایمیلی، گزینهای اختیاری برای کاربران باشد. به این شکل که کاربر در صورت عدم دریافت به دریافت ایمیلها، بتواند به سادگی تیک عضویت در خبرنامه را بردارد.
۲. فرمهای پاپآپ عضویت در وبسایت
یکی از راههای رایج و بسیار کارا برای گردآوری لیست ایمیل مخاطبین، فرمهای پاپآپی است که برای ثبتنام در خبرنامهی ایمیلی در سایت قرار میگیرند. این فرمها، روشی جوابپسداده هستند و میتوانند به سادگی و سرعت لیست خوبی برای شما فراهم کنند.
البته استفاده کردن از فرمهای پاپآپ نیاز به رعایت ریزهکارییهایی دارد تا به بیشتری میزان کارایی برسد. فراموش نکنید که استفادهی بیش از حد از این فرمها، میتوانند برای مخاطبین سایت شما آزاردهنده باشد و حس بدی را در آنها ایجاد کند. مخاطب نباید احساس کند با این فرمها به اسارت گرفته میشود. مرتب دو دقیقه آمده سایتتان را ببیند و مرتب فرمهایی به شکلهای مختلف جلویش سبز میشوند و روی اعصابش رژه میروند! مثل این است که به یک مهمانی بروید و عدهای بیفتند دنبال شما تا اطلاعاتتان را بگیرند – اینطوری نباشید!
یکی از راهکارهای استفادهی بهینه از این فرمهای Pop-up، استفاده از «گزینههای شرطی» است. در خیلی از سرویسهایی که برای ایجاد فرمهای پاپآپ استفاده میشود (مثل پلاگینهای تخصصی این کار در سامانهی مدیریت محتوای وردپرس)، امکاناتی برای شرطی کردن ثبتنامها وجود دارد. مثل اینکه این فرم را فقط برای کاربران جدید نشان دهید؛ یا نمایش فرم پس از گذشت یک زمان ثابت که کاربر در سایت باقی مانده است (مثلا ۳۰ ثانیه بعد از باز کردن صفحه)؛ یا نمایش فرم در زمانی که کاربر میخواهد صفحه را ببندد.
خلاصه اینکه حواستان باشد!
۳. هدایای مجازی
یکی از راهکارها برای افزایش لیست مخاطبین خبرنامهی ایمیلی، استفاده از هدایا و جوایز است. اینستاگرام و کانال تلگرام، ابزارهای خوبی برای کمک به شما برای این کار هستند. مسابقهای ترتیب دهید و از مخاطبین اکانتهای اجتماعیتان بخواهید در مسابقه شرکت کنند و برندهی یک جایزه باشند. شرط شرکت در این مسابقه یا قرعهکشی میتواند عضویت کاربران در خبرنامهی ایمیلی باشد. یک فرم جداگانه برای مخاطبین شما که آنها را در لیستی جداگانه عضو میکند و در نهایت میتواند مخاطبینی وفادار و خوانندگانی دائمی برای خبرنامهی شما فراهم کند.
۴. قفل زدن روی محتوا
این روش به این شکل است که شما میتواند به سادگی دسترسی به تمام یا بخشی از محتوای سایت را فقط برای اعضای خبرنامه فراهم کنید. فرمی برای عضویت ایجاد کنید و به کاربران اطلاع دهید که با عضویت در سایت، عضو خبرنامه میشوند و همچنین میتوانند دسترسی به تمام مطالب سایت داشته باشند.
اگر میخواهید این روش را برای بخشی از محتوای سایت یا بلاگتان فعال کنید، میتوانید از گزارشات گوگل آنالیتیکس استفاده کنید تا ببینید پرخوانندهترین مطالبی که منتشر میکنید، چه مطالبی هستند و بعد آنها را محدود کنید.
اگر سایت یا بلاگ معتبری دارید و مطالب ارزشمندی منتشر میکنید، این روش را پیشنهاد میکنیم.
۵. محتواهای مشوق
یکی از روشهای مؤثر برای افزایش عضویت در لیست خبرنامهی شما، ارایهی یک محتوای ارزشمند و خواندنی به اعضای خبرنامه است.
این محتوا میتواند یک کتاب الکترونیک تخصصی (PDF) باشد یا یک ویدئوی ارزشمند یا یک فایل سورس قابل استفاده.
۶. در ازای ثبتنام در خبرنامه، به ملت کد تخفیف بدهید!
اگر وبسایتی دارید که محصول یا خدماتی را میفروشد، میتوانید از راهکار ارایهی کد تخفیف به ازای ثبتنام در خبرنامه استفاده کنید.
به مخاطبین سایت پیشنهاد دهید که در خبرنامهی شما عضو شوند و یک کد تخفیف برای اولین خریدشان روی ایمیل دریافت کنند.
این روش، یکی از روشهای سنتی و پراستفاده در سرویسهای آنلاین برای افزایش مخاطبین لیست خبرنامهی ایمیلی است.
۷. رویدادها
اگر مجموعهی شما در رویدادهایی مثل نمایشگاه یا همایش شرکت میکند، میتوانید راهکارهایی برای گردآوری لیست ایمیل علاقهمندان به کار ببندید. این راهکار میتواند یک لیست کاغذی برای گرفتن آدرس ایمیل مخاطبین باشد که توضیحات بیشتری برایشان بفرستید یا میتواند یک فرم آنلاین باشد که بازدیدکنندگان همانجا به صورت آنلاین در خبرنامه عضو میشوند.
فراموش نکنید که از طریق ابزارهای اتوماتیک یا به صورت دستی، بلافاصله ایمیلی برای این افراد ارسال کنید و از آنها تشکر کنید و اطلاعات بهدردبخوری برایشان ارسال کنید. اجازه ندهید فاصلهی ثبتنام تا دریافت اولین ایمیل خیلی طولانی شود و آنها شما را فراموش کنند.
این روش خیلی رایج و عالی است و تعجب میکنم چرا شرکتهایی که با هزینههای بالا در نمایشگاهها شرکت میکنند، آن را فراموش میکنند یا به شکل ضعیفی اجرا میکنند.