حجم بازار ایمیل مارکتینگ در سال ۲۰۱۶ حدود ۴.۵ میلیارد دلار بود و با روند رشدی ۲۰ درصدی، پیشبینی میشود تا پایان سال ۲۰۲۵ به ۲۲ میلیارد دلار برسد. علیرغم تمام حرف و حدیثهایی که پشت سر ایمیل هست، این پلتفرم یکی از بالاترین نرخهای رشد را در روندهای دیجیتال دارد.
حجم بازار ایمیل مارکتینگ دنیا در سال ۲۰۱۹ حدود ۷.۵ میلیارد دلار تخمین زده میشود.
حجم بازار در ایران
سؤالی که پیش میآید این است که حجم این بازار در ایران چقدر است؟
واقعیت این است که در حوزههای هایتک، اطلاعات آماری دقیقی از مارکتسایزها در ایران وجود ندارد. مؤسسات تحقیقات بازار قدرتمندی در ایران وجود ندارند که بر اساس فاکتورهای علمی و دقیق، مقیاسهای بازار را مشخص کنند و گزارش دهند، ولی با توجه به گستردگی صنایع آیتی و ضریب نفوذ بالای اینترنت در جامعهی ایران، میتوانیم از مقیاس درصدی استفاده کنیم. حجم اقتصاد ایران و تولید ناخالص داخلی در ایران حدود ۱ درصد کل اقتصاد دنیاست. تقریبا ۱ درصد بازار مصرفی دنیا نیز متعلق به ایران است. با این مقیاس میتوانیم حجم بازار ایمیل مارکتینگ ایران را حدود ۱ درصد از حجم بازار جهانی تخمین بزنیم.
با تخمین یک درصد برای حجم بازار ایران، به رقمی در حدود ۷۵ میلیون دلار میرسیم.
اگر دلار را ۱۲ هزار تومان در نظر بگیریم، میشود ۹۰۰ میلیارد تومان.
با توجه به اینکه بخشی از هزینه در حوزهی ایمیل مارکتینگ در ایران وابسته به سرویسهای بومی است که هزینهی خیلی پایینتری نسبت به رقبای خارجی دارند، احتمالا بتوانیم رقم تخمینی ۱۵۰ میلیارد تومان را برای بازار ایمیل مارکتینگ ایران تخمین بزنیم. رقمی که به صورت مشخص در سه سال اخیر رشد خیلی زیادی داشته است و همچنان با شیب بالایی در حال رشد است.
نگاهی به آمار کاربران ایرانی
بیش ۱/۳۰۰/۰۰۰ شرکت ثبتشده در ایران داریم و چیزی نزدیک به ۴۵۰/۰۰۰ شرکت اظهارنامهی مالیاتی میدهند (یعنی شرکتهای فعال هستند). این آمار البته خیلی بالاست و ایران را در ردهی کشورهایی با تعداد شرکتهای ثبتشدهی بالا قرار میدهد. (تحلیل و تفسیر سر این موضوع که چرا تعداد شرکتهای ایرانی بعضا چند برابر کشورهای با اقتصاد قدرتمندتر است، جای بررسی دیگری دارد.)
بیش از یک میلیون سایت اینترنتی و چند میلیون بلاگ در ایران داریم.
بازار مناطق فارسیزبان (مثلا کشور افغانستان) را هم میتوان در نظر گرفت.
بر اساس تخمین ما، از این تعداد حدود ۵۰ هزار شرکت و سایت و بلاگ اینترنتی از اکانتهای پرمیوم (پولی) ایمیل مارکتینگ استفاده کنند.
در بین سرویسهای خارجی، قیمت خرید یک پنل با سطح ۵۰۰۰ کاربر (که سطحی حداقلی محسوب میشود)، از حدود ۳ میلیون تومان (در سرویس MailerLite) تا حدود ۷ میلیون تومان (در سرویس MailChimp) برای یک سال درمیآید.
نگاه به ایمیل در ایران عوض میشود
شرایط بومی ایران و نیازهایی که در سطح شرکتها و سازمانها و سایتها و استارتاپهای ایرانی در حوزهی ایمیل مارکتینگ وجود دارد، بسیار متنوع است. در حال حاضر بسیاری از شرکتها و استارتاپهای ایرانی به سمت ارسال کمپینهای ترنساکشن و ایمیلهای داینامیک رفتهاند (مانند ایمیلهایی که بانکها و سازمانها و استارتاپها به صورت سفارشی و بر اساس یک تعامل ویژه برای کاربرانشان میفرستند).
نگاه به ایمیل به عنوان یک پلتفرم قدرتمند ارتباطی و تبلیغاتی و اطلاعرسانی در حال پوستاندازی است. تا سالها وقتی از ایمیل و ایمیل مارکتینگ در ایران صحبت میشد، ذهنها به سمت Blast Marketing (کمپینهای ایمیلی انفجاری و بسیار پر حجم) و Spam Marketing میرفت، ولی با توجه ویژهای که شرکتهای قدرتمند به کمپینهای ایمیلی دارند، ایمیل در حال بازیابی جایگاه واقعی خود است. این روند در حال بهبود و توسعه است و میزان سرمایهگذاری روی زیرساختهای ایمیلی در حال افزایش است.
چرا بررسی مقیاس حجم بازار مهم است؟
بازار ایمیل مارکتینگ ایران، بازاری در حال رشد است و اثری از کاهش حجم بازار در آن به چشم نمیخورد.
در واقع اگر بخواهیم بر اساس تجربهی خودمان صحبت کنیم، در سالهای گذشته هر سال میزان سرمایهگذاری در این حوزه افزایش پیدا کرده است.
واقعیت این است که درصد قابل ملاحظهای از شرکتها و استارتاپهای قدرتمند ایران، هر ساله هزینهی قابل توجهی برای زیرساخت ایمیل مارکتینگ و ارسال انبوه کمپینهای حرفهای انجام میدهند.
با توجه به نرخ ROI بالای این متد تبلیغاتی و اطلاعرسانی، سرمایهگذاری چند میلیون تومانی یا چند ده میلیون تومانی برای خرید پنلهای حرفهای، ارزش هزینه برای شرکتها را دارد.